Sportašima Zagreba jubilarni, 10. naslov pobjednika Turnira 4 grada u Budimpešti

Sportski savez Grada Zagreba

Sportašice i sportaši Grada Zagreba ukupni su pobjednici Turnira 4 grada Budimpešta 2024. održanog od 4. do 7. srpnja 2024. Ukupna pobjeda kadetskih selekcija našega grada u šest sportova još je slađa budući da je izborena protiv domaćina Budimpešte koja se nadala da će prekinuti zagrebački niz od tri uzastopne pobjede. Vjerovali su domaćini da će ponoviti 2018. kada je mađarska  prijestolnica također bila domaćin i kada su njezini sportaši podignuli pehar ukupnog pobjednika.

No poznati natjecateljski duh naših sportaša (iako nisu mogli doći u najjačim sastavima) zaslužan je za osvajanje jubilarnog, 10. naslova pobjednika Turnira 4 grada s osvojenih 20 bodova ispred domaćina Budimpešte koja je sakupila bod manje. Treće mjesto zauzela je Bratislava sa 14, a posljednja je bila Ljubljana sa 12 bodova.

Najveća zasluga za novi sportski uspjeh Grada Zagreba pripada selekcijama u ekipnim sportovima: odbojkašicama, nogometašima i rukometašima koji su zauzelo prvo mjesto, dok su košarkašice bile druge.

Našim sportašima u Budimpešti cijelo vrijeme na usluzi je bilo izaslanstvo Sportskog saveza Grada Zagreba, predvođeno predsjednikom Vjekoslavom Šafranićem i glavnom tajnicom Suzanom Šop, a u izaslanstvu su bili i Miroslav Hrženjak, Marko Ljubičić, Kristijan Popovski, Željko Grabušić i Višnja Uradin Brajdić.

Na svečanosti zatvaranja, pobjedničke pehare po sportovima, kao i onog za ukupnog pobjednika, uručila je dogradonačelnica Budimpešte Anett Bősz. Prvi puta je dodijeljena i nagrada za fair play, a dobila ju je međunarodna ženska košarkaška ekipa sastavljena od košarkašica iz Budimpešte, Bratislave i našeg Zagreba koja je igrala za grad Ljubljanu, budući da Slovenci nisu nikako mogli sastaviti ekipu zbog kasnog termina održavanja ovogodišnjeg Turnira.

Na kraju svečanosti uručen je komplet zastava svih gradova sudionika predstavnicima sportova grada Bratislave koja će sljedeće godine, od 27. do 30. lipnja, biti domaćin 28. Turnira 4 grada.

Više informacija o turniru u Budimpešti dostupno je na poveznici: https://4citiestournament.hu

Sportski savez Grada Zagreba još jednom čestita svim našim sportašima na pobjedi, ali i na dostojnom predstavljanju Grada Zagreba! Svim voditeljima i trenerima atletske, košarkaške, nogometne, odbojkaške, rukometne i stolnoteniske selekcije zahvaljujemo na angažmanu i trudu koji su uložili i ulažu u mlade zagrebačke sportaše, na koje smo ponosni, ne samo zbog rezultata, nego i zbog njihovog ponašanja tijekom cijelog Turnira!